Sposób przygotowania:
Sakiewki - jajka gotowane w folii spożywczejFolia:
Niewielkie miseczki (1 miseczka na 1 jajko) należy wyłożyć kawałkami folii spożywczej (takiej wielkości, aby dały się zwinąć z zawartością) i następnie posmarować odrobiną oleju.
Sakiewki:
Do każdej miseczki wysłanej folią należy wbić jedne jajko.
Następnie jajko oprószyć odrobiną soli oraz pieprzem.
Całość delikatnie i szczelnie zakręcić - na końcu związując gumką lub spinając specjalnym spinaczem.
Gotowanie:
W garnku należy zagotować wodę, a następnie włożyć do niej sakiewki z jajkami.
(Dodatkowo zawiesiłam je na drewnianej łyżce - dla bardziej okrągłego kształtu.)
Gotować na małym ogniu przez 5-7 minut (czas ten zależy od wielkości oraz jakości jajek).
Podanie:
Jajka należy rozpakować z folii spożywczej i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.