Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Grzanki niespodzianki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oto przykład jak w smaczny sposób można wykorzystać bułki z dnia poprzedniego - grzanki nadziewane farszem z wydrążonych bułek, pieczarkami oraz kukurydzą.

Grzanki niespodzianki

Składniki:

Grzanki niespodzianki

 

Sposób przygotowania:

Grzanki niespodzianki

Przygotowanie bułek

Grzanki niespodzianki
Wydrążone bułki czekające na nadzianie farszem

Z bułek należy ściąć wierzch oraz wydrążyć środek, a wydrążony miąższ zostawić- nie wyrzucać!


Na dnie bułek poukładać małe kawałeczki zimnego masła.

Przygotowanie farszu

Grzanki niespodzianki
Przygotowywany farsz do nadziewania bułek

Cebulę obrać, drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć do zeszklenia.


Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli. Przyprawić pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Do podsmażonych pieczarek dodać wydrążony miąższ z bułek, wymieszać i smażyć jeszcze jakieś 3-5 min.


Na końcu dodać kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i wystudzić.


Do lekko przestygniętego farszu wbić jajko i dokładnie wymieszać.

Nadziewanie bułek

Grzanki niespodzianki
Bułki nadziane gotowym farszem z miąższu, pieczarek i kukurydzy

Gotowym farszem napełniać wydrążone bułki.

Pieczenie

Grzanki niespodzianki
Upieczone serem grzanki niespodzianki gotowe do jedzenia

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Następnie na każdej bułce ułożyć plasterek sera, posypać ziołami i piec jeszcze przez 5 minut.


Podawać z ketchupem, majonezem lub ulubionym sosem.