Sposób przygotowania:
Zdrowe świąteczne fit pierniczki
🔘 MASA PIERNIKOWA : w odpowiednio dużym naczyniu ubić jajka trzepaczką i najpierw dobrze wymieszać z odżywką białkową ( odżywkę białkową można zastąpić mąką konopną ), tak aby nie było grudek. Później dodać orzechy laskowe, migdały, miód, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia i dalej energicznie mieszać trzepaczką.
🔘 Teraz z masy piernikowej uformować zwilżonymi dłonmi około 30 małych kulek i je lekko spłaszczyć lub 16 dużych piernikowych talarów. Następnie pierniki rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut w 180°C / Termoobieg /.
🔘 W czasie gdy pierniki studzą się, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i cienko rozprowadzić pędzelkiem na talarkach i udekorować pistacjami.
🔘 Teraz z masy piernikowej uformować zwilżonymi dłonmi około 30 małych kulek i je lekko spłaszczyć lub 16 dużych piernikowych talarów. Następnie pierniki rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut w 180°C / Termoobieg /.
🔘 W czasie gdy pierniki studzą się, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i cienko rozprowadzić pędzelkiem na talarkach i udekorować pistacjami.