niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

ciasteczka migdałowe 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kruche ciasteczka pachnące masłem i migdałami, chrupiące idealne do kawy lub herbaty.

ciasteczka migdałowe 6

Składniki:

ciasteczka migdałowe 6

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka zimnego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • płatki migdałowe do ozdoby
  • olejek migdałowy

 

Sposób przygotowania:

ciasteczka migdałowe 6
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski , dodajemy żółtka ,cukier, olejek migdałowy i zimne masło wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy i wycinamy ciasteczka,kładziemy na blaszkę. 2 białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder,każde ciasteczko smarujemy masą bezową i posypujemy płatkami migdałowymi tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż się zrumienią gotowe ciasteczka studzimy i można podawać.