Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Zdrowa przekąska - ciasteczka migdałowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta przekąska jest idealna dla osób, które dbają o zdrową dietę i szukających smacznych i zdrowych opcji.

Zdrowa przekąska - ciasteczka migdałowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zdrowa przekąska - ciasteczka migdałowe

 

  • papier do pieczenia (do wyłożenia blachy)
  • olej kokosowy (posmarować dłonie)
  • kilka migdałów (do udekorowania)
  • olej kokosowy (domieszać do czekolady)
  • gorzka czekolada (zawartość kakao 90 %)

 

  • Masa migdałowa:
  • 300 g mąki migdałowej
  • 2 banany (bardzo dojrzałe)
  • 5 łyżek miodu (płynny)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (mielony)

Sposób przygotowania:

Zdrowa przekąska - ciasteczka migdałowe
🔘 Użyć mąki migdałowej (tak, jak ja zrobiłem) lub zmielić migdały, aby uzyskać mąkę migdałową ( nie mielić ich zbyt długo, ponieważ migdały mogą zacząć uwalniać oleje ). Banany rozgnieć na talerzu.

🔘 Masa migdałowa: do odpowiednio dużej miski włożyć banany, wlać miód, dodać cynymon i mąkę migdałową. Całość dobrze wymieszać i ugniatać, aby uzyskać miękkie ciasto.

🔘 Z ciasta uformować małe kulki, następnie kulki ugnieść dłońmi tak, aby nadać im wygląd ciasteczek ( jeśli ciasto jest lepkie, dłonie posmarować olejem kokosowym ). Następnie widelcem ugnieść na ciastkach wzorek krzyżowy, później ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez około 12 - 15 minut w 170°C / Termoobieg /, aż będą złocistobrązowe. Ciastka można udekorowć migdałami i polać płynną czekoladą.
Zdrowa przekąska - ciasteczka migdałowe
Na ciastkach widelcem ugnieść wzorek krzyżowy i ułożyć na blasze do pieczenia.
Zdrowa przekąska - ciasteczka migdałowe
Z ciasta uformować dłońmi małe kulki, tak, aby nadać im wygląd ciasteczek.
Zdrowa przekąska - ciasteczka migdałowe
W odpowiednio dużej misce wymieszać składniki i ugniatać, aby uzyskać miękkie ciasto.
Zdrowa przekąska - ciasteczka migdałowe
Użyć mąki migdałowej lub zmielić migdały, aby uzyskać mąkę migdałową - banany rozgnieć na talerzu.