marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka miodowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasteczka kruche mają to do siebie,że są smaczne i łatwe w wykonaniu,no i można je nadziewać przeróżnymi składnikami,np.bakaliami,miodem,a czasem skwarkami lub pikantnymi dodatkami jak przyprawy.

Ciasteczka miodowe z makiem

Składniki:

Ciasteczka miodowe z makiem

 

  • 500 g.mąki pszennej tortowej,
  • kostka tłuszczu,
  • 4 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • 6 pełnych łyżek miodu płynnego,np.pszczelego,
  • szklanka maku niebieskiego,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka miodowe z makiem
Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia oraz posiekać z kostką tłuszczu na wiórki. Zsunąć na stosik, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier waniliowy, miód, mak oraz śmietanki tyle, ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schować do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem, ciasto wyjąć i rozwałkować, posypując mąką pod spód. Wykrawać kształty szklanką lub foremkami i kłaść ciastka obok siebie na blasze. Wstawić do piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu wyjąć i zsunąć łopatką kuchenną ciastka na tacę lub talerz. Resztę ciasta zamrozić lub wykorzystać do pieczenia. 

Tagi:

mak