Sposób przygotowania:
Ciasteczka miodowe z makiem
Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia oraz posiekać z kostką tłuszczu na wiórki. Zsunąć na stosik, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier waniliowy, miód, mak oraz śmietanki tyle, ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schować do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem, ciasto wyjąć i rozwałkować, posypując mąką pod spód. Wykrawać kształty szklanką lub foremkami i kłaść ciastka obok siebie na blasze. Wstawić do piekarnika na 10-15 min. Po upieczeniu wyjąć i zsunąć łopatką kuchenną ciastka na tacę lub talerz. Resztę ciasta zamrozić lub wykorzystać do pieczenia.