SUPERPRZEPIS

Ciasteczka na piwie z powidłami

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ciasteczka na piwie z powidłami Więcej zdjęć (5)

Ciasteczka banalnie proste i szybkie do wykonania - z minimalnej ilości składników oraz bardzo smaczne.

Składniki:

Ciasteczka na piwie z powidłami

 

  • 3 szklanki mąki tortowej typ 450 + do podsypania
  • 0,5 szklanki piwa (u mnie Tatra Grzaniec)
  • 25 dag masła (1 kostka)
  • 2 lekko czubate łyżki cukru
  • ok. 200 ml powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Ciasteczka na piwie z powidłami
Mąkę wysypujemy na stolnicę lub blat. Masło kroimy na drobne kawałki, dodajemy cukier oraz przy pomocy noża łączymy składniki - siekamy. Następnie dodajemy po troszeczku piwo i całość zagniatamy rękami. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne - dodajemy więcej mąki, jeśli za suche - więcej piwa.



Ciasto dzielimy na trzy części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i foremkami wycinamy ciasteczka. Ciasteczka przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na każdym ciasteczku przy pomocy szprycy do tortów stawiamy kleksa z powideł śliwkowych. Ciasteczka pieczemy przez ok. 18-20 minut w 170 stopniach do lekkiego przyrumienienia. Smacznego!
Ciasteczka na piwie z powidłami
Do mąki dodajemy masło i cukier oraz po troszeczku piwo i zagniatamy ciasto.
Ciasteczka na piwie z powidłami
Ciasto nie może być zbyt wilgotne, ani za suche.
Ciasteczka na piwie z powidłami
Każdą część ciasta rozwałkowujemy i foremkami wycinamy ciasteczka.
Ciasteczka na piwie z powidłami
Ciasteczka przekładamy na blaszkę i na każdym stawiamy kleksa z powideł śliwkowych.

Tagi:

piwo