Sposób przygotowania:
Ciasteczka orzechowe przekładane marmoladąPrzygotowanie ciasta :
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem do miski. Dodajemy starte na grubych oczkach tarki masło, żółtka, cukier waniliowy, mielone orzechy i zagniatamy szybko ciasto.
Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1/2 godz. do lodówki. Na posypanej lekko mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm i wykrawamy foremką w kształcie kwiatka ciastka.
Połowę wyciętych ciasteczek smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy siekanymi orzechami i czekoladowymi kamyczkami.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia ciast blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i pieczemy ok. 15 min. na złoty kolor.
Etap końcowy:
Upieczone i wystudzone ciasteczka przekładamy smarując cienko marmoladą. Na spód dajemy ciasteczko bez dodatków a na wierzch ciasteczko posmarowane białkiem i posypane siekanymi orzechami i czekoladowymi kamyczkami.