Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka orzechowe przekładane marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo proste w wykonaniu kruche ciasteczka z dodatkiem mielonych orzechów przełożone marmoladą. Wierzch ciasteczek posypany jest siekanymi orzechami i czekoladowymi kamyczkami.

Ciasteczka orzechowe przekładane marmoladą

Składniki:

Ciasteczka orzechowe przekładane marmoladą

Na ciasto :

Do dekoracji:

  • 1 białko
  • 5 dag posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 1 op. czekoladowych kamyczków
  • dodatkowo :
  • marmolada do przełożenia ciasteczek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orzechowe przekładane marmoladą

Przygotowanie ciasta :

Ciasteczka orzechowe przekładane marmoladą
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto ok. 4 mm i wykrawamy metalową foremką ciastka

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem do miski. Dodajemy starte na grubych oczkach tarki masło, żółtka, cukier waniliowy, mielone orzechy i zagniatamy szybko ciasto.

Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1/2 godz. do lodówki. Na posypanej lekko mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm i wykrawamy foremką w kształcie kwiatka ciastka.

Połowę wyciętych ciasteczek smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy siekanymi orzechami i czekoladowymi kamyczkami.

Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia ciast blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i pieczemy ok. 15 min. na złoty kolor.

Etap końcowy:

Upieczone i wystudzone ciasteczka przekładamy smarując cienko marmoladą. Na spód dajemy ciasteczko bez dodatków a na wierzch ciasteczko posmarowane białkiem i posypane siekanymi orzechami i czekoladowymi kamyczkami.