Sposób przygotowania:
Ciasteczka orzechoweETAP 1:
Obie mąki wymieszać z cukrem, szczypta soli i proszkiem do pieczenia oraz z mielonymi orzechami. Zimną margarynę pokroić w kostkę i dodać suchych składników, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto schłodzić około 1 godziny w lodówce,
ETAP 2:
następnie schłodzone ciasto cienko rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie i wyciąć kształt ciasteczek.
ETAP 3:
Papierem do pieczenia wyłożyć blaszki do pieczenia i ułożyć ciasteczka.
Piec w temp.170 st około 10 minut.
ETAP 4:
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i maczać do połowy w niej upieczone i wystudzone ciasteczka, następnie układać je na kratce do zastygnięcia czekolady po wierzchu można posypać mielonymi orzechami tak dla ozdoby, odstawić do zastygnięcia.
Ja połowę ciasteczek zostawiam bez polewy i mam wtedy zwykłe orzechowe herbatniki.