Sposób przygotowania:
Ciasteczka owsianeprzygotowanie ciasta
Płatków owsianych mają być 2 szklanki z górką. Płatki lekko rumienimy na suchej patelni i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i dokładnie ucieramy. Stopniowo dodajemy resztę składników, z płatkami owsianymi na końcu. Pod koniec dodawania płatków może być już ciężko i warto skończyć ucieranie ręcznie lub hakami.
pieczenie

Dużą blachę piekarnikową wyścielamy papierem do pieczenia. Rękami maczanymi w zimnej wodzie formujemy kulki, wielkości orzechów włoskich i ujadamy pamiętając, że ciasteczka podczas pieczenia się rozlewają i rosną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 15 minut. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, ale później robią się twardsze i chrupiące.
ozdabianie

Ciasteczka możemy od spodu posmarować rozpuszczoną czekoladą