SUPERPRZEPIS

Mięciutkie i pulchne ciasteczka owsiane

  • Sarenka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Mięciutkie i pulchne ciasteczka owsiane Więcej zdjęć (5)

Zdrowe, miękkie, pulchne i smaczne ciasteczka owsiane na mace żytniej, z bakaliami.

Składniki:

Mięciutkie i pulchne ciasteczka owsiane

 

  • płatki owsiane - 2 szklanki (poj.szkl.250ml),
  • otręby pszenne - szklanka,
  • kaszka kukurydziana (o grubości ziaren kaszy manny) - szklanka,
  • rodzynki - 200g,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 100g,
  • maka żytnia - szklanka,
  • mleko świeże 3,2% - szklanka,
  • woda - szklanka
  • jaja - 2,
  • olej - 0,5 szklanki,
  • cynamon - 1 i 1/3 łyżki,
  • soda - 2 łyżeczki,
  • cukier - 6-7 łyżek,
  • aromat migdałowy (lub inny) - kilka kropel.

 

Sposób przygotowania:

Mięciutkie i pulchne ciasteczka owsiane
Jaja rozbełtać. Podobnie jak w cieście na muffinki, wszystkie suche oraz mokre składniki mieszamy w osobnych miskach. Bakalie dodajemy do suchych składników (mozna dodac wiecej innych bakalii). Łączymy składniki mokre z sypkimi, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką kładziemy na nim okrągłe ciasteczka. Wstawiamy do dobrze rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Ciasteczka zjadamy w ciągu 2-3 dni, bo mogą spleśnieć. Nie twardnieją na drugi dzień. Z podanej proporcji wyszło mi 40 ciasteczek, które zniknęły w mgnieniu oka :)
Mięciutkie i pulchne ciasteczka owsiane
Z podanej proporcji wyszło mi 40 ciasteczek
Mięciutkie i pulchne ciasteczka owsiane
Podobnie jak w cieście na muffinki
Mięciutkie i pulchne ciasteczka owsiane
Podobnie jak w cieście na muffinki
Mięciutkie i pulchne ciasteczka owsiane
Łączymy składniki mokre z sypkimi