gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Ciasteczka z bananem i amarantusem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie ciasteczka piekłam i jadłam pierwszy raz w środku są zupełnie mokre a z wierzchu ładnie chrupkie i do tego zdrowe bo prawie beż mąki i cukru.

Ciasteczka z bananem i amarantusem

Składniki:

Ciasteczka z bananem i amarantusem

 

  • 2 banany
  • 1 szklanka amarantusa ekspadnowanego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z bananem i amarantusem
Orzechy mielimy w blenderze.

Żurawinę sikamy ręcznie albo też w blenderze.

Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę.

Do miski przekładamy banany dodajemy olej kokosowy cukier kokosowy, sodę, wiórki kokosowe wsypujemy amarantus i dodajemy posiekane orzechy i żurawinę. Wyrabiamy masę najpierw łyżką a później ręką.

Odstawiamy masę na jakiś czas.

Na talerzyk sypiemy mąkę kokosową.

Łyżeczką nabieramy masę formujemy kulki i obtaczamy w mące kokosowej.

Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem .

Pieczemy około 20-25 minut 175 st.

Ciasteczka po upieczeniu są wilgotne w środku ale bardzo pyszne.

POLECAM!!!