Sposób przygotowania:
Ciasteczka sowy z cytrynowym lukrem
1. Z mąki, żółtek, cukru i zimnego masła zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Wałkujemy na grubość 5 mm i dużą foremką w kształcie jajka wycinamy ciastka. Odcinamy węższą stronę. W ten sposób nadamy odpowiedni kształt. Pieczemy około 15- 20 minut w 200 º C.
3. Kiedy ciastka dobrze przestygną, przygotowujemy lukier. Ubijamy białko na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy przesiany cukier puder a pod koniec dolewamy sok z cytryny według uznania.
4. Gotowy lukier dzielimy na kilka części i łączymy z odpowiednimi kolorami. Dekorujemy według wzoru. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia.
2. Wałkujemy na grubość 5 mm i dużą foremką w kształcie jajka wycinamy ciastka. Odcinamy węższą stronę. W ten sposób nadamy odpowiedni kształt. Pieczemy około 15- 20 minut w 200 º C.
3. Kiedy ciastka dobrze przestygną, przygotowujemy lukier. Ubijamy białko na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy przesiany cukier puder a pod koniec dolewamy sok z cytryny według uznania.
4. Gotowy lukier dzielimy na kilka części i łączymy z odpowiednimi kolorami. Dekorujemy według wzoru. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia.
Justi2401
iziona
sammakko