misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka z makiem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem czarnego maku. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na przyjęcia. Znikają w oka mgnieniu.

Ciasteczka z makiem Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Ciasteczka z makiem

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g suchego czarnego maku
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstrakt waniliowego
  • szczypta soli
  • powidła do przełożenia ciasteczek
  • 70 g mlecznej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z makiem
Mąkę, cukier puder oraz sól przesiewamy na stolnicę. Dodajemy suchy mak, masło, ekstrakt oraz żółtka. Szybko zarabiamy jednolite ciasto, które owijamy w folię spożywczą i dajemy na 2-3 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 st. przez 10-12 minut.

Po upieczeniu studzimy. Zimne przekładamy powidłami. I dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Ciasteczka z makiem
Ze składników szybko zarabiamy gładkie ciasto
Ciasteczka z makiem
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm
Ciasteczka z makiem
Z ciasta za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka
Ciasteczka z makiem
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczka z makiem
Pieczemy w 180 st. przez 10-12 minut.
Ciasteczka z makiem
Na połowę ciasteczek dajemy porcję marmolady
Ciasteczka z makiem
Przykrywamy pozostałymi ciasteczkami
Ciasteczka z makiem
Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Ciasteczka z makiem
Ciasteczka makowe to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty
Ciasteczka z makiem
Ciasteczka doskonałe na małe co nieco

Tagi:

okazje ciastka