aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Ciastka z białym makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

pyszna ciasteczka z masa z białego maku, która została mi po robieniu rogali marcińskich. Masę makową zamroziłam i teraz była jak znalazł.

Ciastka z białym makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka z białym makiem

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki mleka,
  • 6 łyżek masy z białego maku,
  • 200 g masła,
  • do obtoczenia: starte migdały.

Sposób przygotowania:

Ciastka z białym makiem
Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier, mleko. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać masę makową i jeszcze raz zagnieść krótko. Ciasto podzielić na 5 części. Z każdej uformować wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtoczyć w startych migdałach lub innych orzechach. Schłodzić godzinę w lodówce. Po tym czasie pokroić wałki w plasterki ok.0,5 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.
Ciastka z białym makiem
przesiac mąkę z proszkiem do pieczenia do miski.
Ciastka z białym makiem
zagnieść ciasto i dodać masę makową, zagnieść.
Ciastka z białym makiem
obtaczać w starych migdałach wałki z ciasta
Ciastka z białym makiem
wałki schłodzone pokroić w plasterki i piec

Tagi:

mak ciastka deser