Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka z marmoladą z maszynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie do przygotowania ciasteczka z dodatkiem mielonego twarogu wyciskanie przez maszynkę z dodatkiem marmolady wieloowocowej.

Ciasteczka z marmoladą z maszynki

Składniki:

Ciasteczka z marmoladą z maszynki

na ciasto:

  • 30 dag mielonego twarogu
  • 30 dag mąki pszennej
  • 30 dag margaryny
  • 1 żółtko
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • parę kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • marmolada wieloowocowa
  • maszynka do wyciskania ciasteczek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z marmoladą z maszynki

Przygotowanie ciasta:

Ciasteczka z marmoladą z maszynki
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy

Twaróg mielony , posiekaną margarynę, przesianą mąkę ze szczyptą soli i cukrem pudrem,żółtko,oraz parę kropli aromatu waniliowego zagniatamy bardzo dokładnie. Ciasto powinno być miękkie i będzie się kleiło do rąk.

Wyciskanie ciasteczek:

Ciasteczka z marmoladą z maszynki
Porcję ciasta wyciskamy przez maszynkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Do maszynki z odpowiednią końcówką partiami nakładamy ciasto. Wyciskamy porcje ciasta w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Etap końcowy:

Ciasteczka z marmoladą z maszynki
Do każdego kwiatuszka w środek za pomocą szprycy wyciskamy odrobinę marmolady

Do środka każdego ciasteczka w kształcie kwiatka nakładamy za pomocą szprycy po odrobinie marmolady.

Pieczenie ciasteczek:

Ciasteczka z marmoladą z maszynki
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 15 min . na złoty kolor. Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.


Tagi:

okazje ciastka