Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1029]

Bananowe muffinki z awokado i suszonymi morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki te (zresztą jak większość) są bardzo proste w przygotowaniu i oprócz tego smakują rewelacyjnie, tak delikatnie oraz doskonale połączone smakowo. Bardzo długo pozostają świeże i nawet na drugi dzień nic nie tracą na swojej miękkości.

Bananowe muffinki z awokado i suszonymi morelami

Składniki:

Bananowe muffinki z awokado i suszonymi morelami

7-8 sztuk:

Dodatkowo:

  • 50 g suszonych moreli (około 4 sztuki; można użyć dowolnych owoców suszonych)
  • 1/2 awokado

Sposób przygotowania:

Bananowe muffinki z awokado i suszonymi morelami

Morele i awokado:

Bananowe muffinki z awokado i suszonymi morelami
Awokado do muffinków nie musi być dojrzałe.

Awokado oraz morele należy pokroić w kostkę.

Masa:

Bananowe muffinki z awokado i suszonymi morelami
Wszystkie składniki ciasta powinny być dokładnie połączone.

W jednej misce połączyć mąkę, cukier oraz sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej należy zblendować lub rozgnieść na jednolitą konsystencję banany.

Następnie banany wymieszać z jakiem, śmietaną i olejem i później z suchymi składnikami.

Na końcu do ciasta wmieszać awokado z morelami.

Wypełnanie papilotek:

Bananowe muffinki z awokado i suszonymi morelami
Papilotki nie powinny być całkowicie wypełnione.

Blaszkę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, które należy wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.

Pieczenie:

Bananowe muffinki z awokado i suszonymi morelami
Muffinki należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.