Sposób przygotowania:
Ciasteczka kotkiPrzygotowanie ciasta:
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, następnie dodajemy sól oraz mąkę, pozostawiając 2-3 łyżki mąki. Zarabiamy gładkie ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części.
Do jednej części ciasta dodajemy pozostałą cześć mąki, do drugiej kakao. Wyrabiamy przez kilka minut,aż składniki bardzo dobrze się połączą.
Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki, na minimum 30 minut, co jakiś czas sprawdzamy czy ciasto nadaje się do formowania.
Z jasnego ciasta formujemy wałek o długości około 15 cm, z kakaowego ciasta prostokąt tak aby owinąć nim białe ciasto.
Ciasto z dodatkiem kakao wyciągamy chwilę wcześniej z lodówki aby w trakcie składania łatwo udało się połączyć brzegi.
Łączymy ciasta razem, a następnie owijamy folią i ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formowanie ciasteczek:
Schłodzony rulon z ciasta kroimy na ciastka o szerokości około 5 mm .
Etap końcowy:
Wykładamy pokrojone ciasteczka na blachę. Pieczemy je przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciastka po upieczeniu ostrożnie przenosimy za pomocą szpatułki na kratkę do schłodzenia.
Dekorujemy wystudzone ciastka rysując czekoladowymi pisakami z ciemnej czekolady buzie, a białymi uszy.
Ciasteczka odstawiamy na kilka godzin aby dobrze wysechł na nich czekoladowy lukier.
cherry
Agnieszka Rec