misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 610]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczka migdałowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, bardzo kruche ciasteczka migdałowe. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na małe co nieco.

Ciasteczka migdałowe Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Ciasteczka migdałowe

 

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka migdałowe
Przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i szybko zarabiamy jednolite ciasto, które dajemy na godzinę do lodówki.

Następnie odrywamy porcje ciasta i formujemy z nich kuleczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je dociskamy i za pomocą widelca robimy dekoracyjne wzorki.

Ciasteczka pieczemy w 180 st przez około 15-20 minut.

Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu obtaczamy ciasteczka w cukrze pudrze. Zbyt gorące ciasteczka zaczną rozpuszczać puder, a zimne nie oblepią się pudrem.
Ciasteczka migdałowe
Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki
Ciasteczka migdałowe
Szybko zarabiamy ciasto i schładzamy je przez godzinę
Ciasteczka migdałowe
Schłodzone ciasto dzielimy na w miarę równe porcje
Ciasteczka migdałowe
Z każdej porcji ciasta formujemy kuleczki
Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka dekorujemy za pomocą widelca
Ciasteczka migdałowe
Dekoracyjne wzorki na każdym ciasteczku
Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka pieczemy w 180 st przez około 15-20 minut
Ciasteczka migdałowe
Lekko przestudzone ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze
Ciasteczka migdałowe
Idealne ciasteczka do kawy lub herbaty
Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka idealne na małe co nieco