misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Ciasteczkowy pająk w sieci

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

super torcik ala pajączek......

Ciasteczkowy pająk w sieci

Składniki:

Ciasteczkowy pająk w sieci

 

  • CIASTO:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (10dag)
  • 3 jajka
  • 8 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • DO DEKORACJI:
  • 10 dag polewy czekoladowej
  • 2-3 dag surowej masy marcepanowej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy
  • kolorowe pastylki czekoladowe, posypka czekoladowa, długie cienkie żelki

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczkowy pająk w sieci
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć do białości z cukrem waniliowym i 3 kopiastymi łyżkami cukru.
Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie wyłożyć na utarte żółtka.
Mąkę przesiać bezpośrednio na pianę, dolać rozpuszczoną czekoladę, całość delikatnie, ale starannie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać przygotowane ciasto. Piec 30-35 minut w temp 170-190stC.
Upieczony biszkopt ostrożnie wyłożyć na deskę kuchenną.
Polewę czekoladową grubo posiekać, stopić w kąpieli wodnej na malutkim ogniu, posmarować ciasto.
Cukier puder przesiać, zagnieść z masa marcepanową. Kawałek odłożyć na oczy i usta, resztę zabarwić na czerwono i uformować nos. Przygotowane elementy przykleić do ciasta, na oczach ułożyć źrenice z brązowych pastylek czekoladowych..
Na dużym talerzu ułożyć sieć z cienkich żelków (ala makaron). Po bokach ciasta wetknąć po 3 nóżki zrobione z wałeczków marcepanowych obtoczonych w posypce czekoladowej. Posypać lekko posypką czekoladową ciasto- będą imitować włoski na tułowiu pająka.