Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ciastka francuskie z budyniem i gruszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiące ciastka francuskie nadziane budyniem czekoladowym i gruszkami. Słodkie i pyszne, idealne do kawki :)

Ciastka francuskie z budyniem i gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka francuskie z budyniem i gruszką

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 450 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 2 gruszki
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z budyniem i gruszką
Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (trochę zmniejszamy ilość wody - zamiast 500 dajemy 450 ml).

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy gruszki do gorącego budyniu, mieszamy i zdejmujemy z ognia, aby trochę przestygł.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (staramy się, aby były równe, bo mają się złożyć po przekątnej i utworzyć trójkąt). Na każdym kwadracie kładziemy łyżkę nadzienia, składamy ciasto na pół i za pomocą widelca mocno dociskamy brzegi, tak, by budyń nie wypłynął podczas pieczenia.

Wierzch ciastek smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Z podanych składników wyszło mi 24 ciastka.
Ciastka francuskie z budyniem i gruszką
Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (trochę zmniejszamy ilość wody - zamiast 500 dajemy 450 ml).
Ciastka francuskie z budyniem i gruszką
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Ciastka francuskie z budyniem i gruszką
Wrzucamy gruszki do gorącego budyniu, mieszamy i zdejmujemy z ognia, aby trochę przestygł.
Ciastka francuskie z budyniem i gruszką
Wierzch ciastek smarujemy rozbełtanym jajkiem.