Sposób przygotowania:
Ciastka francuskie z budyniem i gruszką
Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (trochę zmniejszamy ilość wody - zamiast 500 dajemy 450 ml).
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy gruszki do gorącego budyniu, mieszamy i zdejmujemy z ognia, aby trochę przestygł.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (staramy się, aby były równe, bo mają się złożyć po przekątnej i utworzyć trójkąt). Na każdym kwadracie kładziemy łyżkę nadzienia, składamy ciasto na pół i za pomocą widelca mocno dociskamy brzegi, tak, by budyń nie wypłynął podczas pieczenia.
Wierzch ciastek smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Z podanych składników wyszło mi 24 ciastka.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy gruszki do gorącego budyniu, mieszamy i zdejmujemy z ognia, aby trochę przestygł.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty (staramy się, aby były równe, bo mają się złożyć po przekątnej i utworzyć trójkąt). Na każdym kwadracie kładziemy łyżkę nadzienia, składamy ciasto na pół i za pomocą widelca mocno dociskamy brzegi, tak, by budyń nie wypłynął podczas pieczenia.
Wierzch ciastek smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Z podanych składników wyszło mi 24 ciastka.
ciasteczka