gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasteczka orkiszowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste, zdrowe i mega kruche ciasteczka orkiszowe. Na pewno posmakują dzieciakom. Polecam wypróbowanie przepisu.

Ciasteczka orkiszowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka orkiszowe

 

  • 2 szklanki mąki okriszowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orkiszowe
Do miski wsypujemy mąki, dodajemy jajka, masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na godzinkę.

Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Z ciasta formujemy zgrabne kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Wykładamy na blaszkę i lekko spłaszczamy.

Ciasteczka pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego ;)
Ciasteczka orkiszowe
Do miski wsypujemy mąki, dodajemy jajka, masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Szybko zagniatamy ciasto.
Ciasteczka orkiszowe
Ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na godzinkę.