Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Ciastka francuskie z kremem chałwowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Idealne połączenie masy chałwowej z ciastem francuskim.

Ciastka francuskie z kremem chałwowym  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciastka francuskie z kremem chałwowym

 

  • płat ciasta francuskiego
  • 500 g mielonego twarogu
  • 300 g chałwy waniliowej
  • cukier puder do posypania
  • owoce do dekoracji- maliny, poziomki
  • jajko

 

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z kremem chałwowym
Z ciasta francuskiego wykrawamy różnego rodzaju ciastka- mogą to być kwadraty z podwójnym rantem (przygotowujemy dwa takie same małe kwadraty ciasta, w jednym wykrawamy mniejszy kwadrat- tak powstały ran przyklejamy za pomocą rozbełtanego jajka do całego kwadratu ciasta), gwiazdki, które po upieczeniu rozetniemy na pół i przełożymy kremem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do momentu, aż ładnie się zrumienią. Twaróg mieszamy dokładnie z chałwą waniliową. Przestudzone ciastka francuskie nadziewamy kremem. Zdobimy świeżymi ulubionymi owcami i cukrem pudrem. Smacznego!
Ciastka francuskie z kremem chałwowym
ciastko francuskie z chałwowym kremem- gwiazdka
Ciastka francuskie z kremem chałwowym
ciastka francuskie z kremem chałwowym- całość