Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciastka francuskie ze śliwkami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Błyskawiczne w przygotowaniu, przepyszne ciastka z ciasta francuskiego nadziane śliwkami i mleczną czekoladą.

Ciastka francuskie ze śliwkami i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka francuskie ze śliwkami i czekoladą

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 duże fioletowe śliwki
  • 4 duże kostki mlecznej czekolady
  • lukier do dekoracji - wg uznania

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie ze śliwkami i czekoladą
Ciasto rozwinąć,pokroić na 8 kwadratów. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Kostki czekolady przekroić na pół. Na każdym kwadracie ciasta ułożyć po pół śliwki i kawałku czekolady. Brzegi ciasta posmarować wodą. Złożyć na pół w prostokąty,docisnąć brzegi. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blaszkę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciastka piec 12-15 minut. Jeszcze ciepłe ciastka polukrować. Ciastka ostudzić.
Ciastka francuskie ze śliwkami i czekoladą
Rozwinięte ciasto francuskie pokrojone w duże kwadraty.
Ciastka francuskie ze śliwkami i czekoladą
Umyte przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki.
Ciastka francuskie ze śliwkami i czekoladą
Połówki śliwek i kawałki czekolady ułożone na cieście.
Ciastka francuskie ze śliwkami i czekoladą
Ciastka ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.