cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Ciastka francuskie z kremem i truskawkam

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Łatwe do wykonania , pyszne, przekładane kremem waniliowym i świeżymi truskawkami ciastka francuskie.

Ciastka francuskie z kremem i truskawkam

Składniki:

Ciastka francuskie z kremem i truskawkam

 

  • 1 op.ciasta francuskiego
  • 400-500 g dojrzałych truskawek

 

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z kremem i truskawkam
Zagotować mleko z laską wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę ,dodać mąkę, wymieszać i wolnym strumieniem wlewać zagotowane mleko/wyjąć laskę wanilii./ Chwilę podgotować do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Gotowy krem przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia. Zimny krem roztrzepać rózgą, a następnie delikatnie połączyć z ubitą na sztywno śmietaną. Przykryć i odstawić do lodówki. Dobrze schłodzone ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości prostokąty/ u mnie 8 i 3 cm/, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie podziurkować .Wstawić do gorącego piekarnika/200st.C/i piec ok.15-20 min. Ostudzone prostokąciki są gotowe do przekładania. Na pierwszy prostokąt nałożyć odrobinę masy i pokrojone truskawki , przykryć kolejnym ,a na nim przy pomocy rękawa cukierniczego nałożyć krem, przykryć trzecim prostokątem. Podobnie postępować z pozostałymi prostokątami .Przełożone ciastka posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciastka deser