WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Ciastka gęsie łapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, łatwe do zrobienia, tanie ciastka z kilku składników. Ich podstawą jest twaróg/ser biały (niemielony).

Ciastka gęsie łapki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka gęsie łapki

 

  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 100 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • ok. 1/3 szkl. cukru do obtaczania ciastek

Sposób przygotowania:

Ciastka gęsie łapki

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę. Dodać zimne masło pokrojone na plasterki oraz pokruszony twaróg. Dodać żółtko. Zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, owinąć w folię i schłodzić przez min. godzinę w lodówce.

Następnie ciasto rozwałkować, starając się nie podsypywać mąką, jedynie tyle aby się nie przykleiło. Szklanką wyciąć kółka. Każdy krążek ciasta obtaczać w cukrze wysypanym do miseczki. Składać go na pół i jeszcze raz na pół. Środek lekko docisnąć i ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciastka piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić na kratce.

Ciastka gęsie łapki
Ciastka gęsie łapki po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciastka gęsie łapki
Uformowane ciasteczka ułożóne na blasze do pieczenia
Ciastka gęsie łapki
Każdy krążek ciasta obtaczamy w cukrze z obu stron
Ciastka gęsie łapki
Zagniecione ciasto twarogowe na ciastka gęsie łapki

Tagi:

deser ciastka