Sposób przygotowania:
Ciastka smalcówki z nadzieniem serowym
1. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do miski i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Wkładamy do lodówki do stężenia, a w tym czasie przygotowujemy ciasto.
2. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną.
3. Do mąki dodajemy smalec i rozcieramy aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy proszek do pieczenia, jajka i roztarte drożdże. Zagniatamy ciasto.
4. Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w prostokąty, na każdy nakładamy porcję masy serowej i zwijamy ruloniki.
5. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
6. Upieczone studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Rady: Między ciasteczkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną. Z przepisu wyszło mi 3 blaszki ciasteczek.
2. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną.
3. Do mąki dodajemy smalec i rozcieramy aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy proszek do pieczenia, jajka i roztarte drożdże. Zagniatamy ciasto.
4. Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w prostokąty, na każdy nakładamy porcję masy serowej i zwijamy ruloniki.
5. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
6. Upieczone studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Rady: Między ciasteczkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną. Z przepisu wyszło mi 3 blaszki ciasteczek.