Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciastka smalcówki z nadzieniem serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo pyszne i pulchne ciasteczka z nadzieniem serowym. Ich zaletą jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Idealne na podwieczorek. Polecam.

Ciastka smalcówki z nadzieniem serowym

Składniki:

Ciastka smalcówki z nadzieniem serowym

Ciasto:

  • 50 dag mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag smalcu ( kostka )
  • pół szklanki śmietany 12 %

Masa serowa:

  • 25 dag sera białego półtłustego
  • cukier do smaku
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Sposób przygotowania:

Ciastka smalcówki z nadzieniem serowym
1. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do miski i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Wkładamy do lodówki do stężenia, a w tym czasie przygotowujemy ciasto.

2. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną.

3. Do mąki dodajemy smalec i rozcieramy aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy proszek do pieczenia, jajka i roztarte drożdże. Zagniatamy ciasto.

4. Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w prostokąty, na każdy nakładamy porcję masy serowej i zwijamy ruloniki.

5. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.

6. Upieczone studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Rady: Między ciasteczkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną. Z przepisu wyszło mi 3 blaszki ciasteczek.


Tagi:

ciastka