jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciastka imbirki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

doskonałe ciastka imbirki, do kawy i herbaty

Ciastka imbirki

Składniki:

Ciastka imbirki

 

  • 15 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki utarego imbiru
  • skórkaotarta z cytryny
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Ciastka imbirki
Masło utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka.
Otrzymaną masę połączyć z przesianą mąką, imbirem i otartą skórką cytrynową.
Zagnieść ciasto.
Rozwałkować je na grubość 1/3 cm, wykrawać foremką ciastka.
Ułożyć co 2-3 cm na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Piec w bardzo gorącym piekarniku.

Tagi:

ciastka deser