Sposób przygotowania:
Ciastka jajeczne z bakaliami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać ostrym nożem z kostką margaryny lub masła. Jajka ugotować na twardo, przelać, a z białek wyłuskać żółtka i również posiekać drobno, dodać cukier waniliowy, posiekaną smażoną skórkę pomarańczową aromat waniliowy, mak, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto oraz szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę oraz zapakować w woreczek foliowy i chłodzić przez godzinę. Blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.200 st. C. Ciasto po wyjęciu rozwałkować i wykrawać foremkami różne kształty, następnie układać je na blasze i wstawić na 15 min. do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć i zsunąć łopatką ciastka na tacę lub talerz. Piec do wyczerpania zapasów ciasta lub przechować je w lodówce.
marietta