Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ciastka z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo pyszne i ciekawe ciastka.

Ciastka z bakaliami

Składniki:

Ciastka z bakaliami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciastka z bakaliami
Drożdże rozprowadzić w garnuszku małą ilością ciepłego mleka i łyżeczką cukru i pozostawić aby wyrosły, po czym wlać do mąki, dodać jajka, śmietanę, roztopioną margarynę, szczyptę soli. Zagnieść ciasto i odstawić aby podwoiło objętość. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na stolnicy na kształt kwadratu grubości 1 centymetra. Bakalie posiekać drobno wymiesza z cynamonem.
Ciasto posypać cukrem i wiórkami margaryny i rozłożyć bakalie, zwinąć ciasno w rulon i pokroić na plastry grubości 1 centymetra. Ułożyć ciastka na brytfannie wysmarowanej tłuszczem i upiec. Polać polewą - masło roztopić w rondelku dodać cukier puder i sok z cytryny.