Sposób przygotowania:
Rogaliki kruche z bakaliami.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z masłem lub margaryną, zsunąć na stos, dodać żółtka oddzielone od białek, cukier, cukier waniliowy,śmietankę i szczyptę soli. Wyrabiać ,zagnieść w kulę. Rozwałkować, kroić średnie kwadraty o średnicy 6 razy 6. Bakalie przebrać, przelać wodą bieżącą,osączyć, a niektóre wypestkować i wymieszać w miseczce. Nakładać łyżeczką nadzienie na płaty ciasta, zwijać brzegi ciasta do przodu, formując rogaliki. Nagrzać piekarnik do 190-200 st. C, natłuścić blachę, wyłożyć pergaminem. Układać ciastka 3 cm. od siebie, posmarować wierzchy rozmąconym białkiem.Wstawić do gorącego piekarnika blachę z zawartością na 20-25 min. Po upieczeniu wyjąć,ostudzić, piekarnik wyłączyć, a rogaliki zsunąć z blachy na talerz lub tacę.