marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rogaliki kruche z bakaliami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rogaliki kruche z bakaliami.

Rogaliki  kruche z bakaliami.

Składniki:

Rogaliki kruche z bakaliami.

 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 150 g. kostki masła lub margaryny,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 3 żółtka,
  • białko do posmarowania,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do blachy,
  • po garstce różnych bakalii,np.daktyle,rodzynki,płatki migdałowe,suszone morele.
  • arkusz pergaminu na blachę.

Sposób przygotowania:

Rogaliki kruche z bakaliami.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z masłem lub margaryną, zsunąć na stos, dodać żółtka oddzielone od białek, cukier, cukier waniliowy,śmietankę i szczyptę soli. Wyrabiać ,zagnieść w kulę. Rozwałkować, kroić średnie kwadraty o średnicy 6 razy 6. Bakalie przebrać, przelać wodą bieżącą,osączyć, a niektóre wypestkować i wymieszać w miseczce. Nakładać łyżeczką nadzienie na płaty ciasta, zwijać brzegi ciasta do przodu, formując rogaliki. Nagrzać piekarnik do 190-200 st. C, natłuścić blachę, wyłożyć pergaminem. Układać ciastka 3 cm. od siebie, posmarować wierzchy rozmąconym białkiem.Wstawić do gorącego piekarnika blachę z zawartością na 20-25 min. Po upieczeniu wyjąć,ostudzić, piekarnik wyłączyć, a rogaliki zsunąć z blachy na talerz lub tacę.