Sposób przygotowania:
Chałwowiec z truskawkami
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę zmieszać razem z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Wylać na wcześniej posmarowaną brytfankę i piec w 180 st około 30 min.
Zimny przekroić na pół.
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, tylko w mniejszej ilości mleka. Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce zimnego kremu ciągle ucierając. Pod koniec dodać pokruszoną chałwę.
Zmiksować na gładką masę. Połowę masy wyłożyć na spód biszkopta, układać truskawki i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować drugą częścią masy.
Tabliczkę czekolady pokruszyć dodać masło i podgrzać w rondelku aż do rozpuszczenia. Zimną polać po wierzchu według uznania.
Zimny przekroić na pół.
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, tylko w mniejszej ilości mleka. Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce zimnego kremu ciągle ucierając. Pod koniec dodać pokruszoną chałwę.
Zmiksować na gładką masę. Połowę masy wyłożyć na spód biszkopta, układać truskawki i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować drugą częścią masy.
Tabliczkę czekolady pokruszyć dodać masło i podgrzać w rondelku aż do rozpuszczenia. Zimną polać po wierzchu według uznania.