marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka na kisielu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wypieki z dodatkiem budyniu lub kisielu nie odstają od innych pod względem smaków.Kiedyś z braku droższych dodatków jak czekolada,dawało się właśnie do ciast kisiel.

Ciastka na kisielu

Składniki:

Ciastka na kisielu

 

  • 400 g.mąki pszennej tortowej,
  • niecała kostka margaryny,
  • 2 opakowania kisielu cytrynowego lub wiśniowego,
  • 4 żółtka,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciastka na kisielu
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną na wiórki ostrym długim nożem. Wbić cztery żółtka i zamieszać widelcem, dodając kisiel w proszku, śmietankę, cukier oraz cukier waniliowy. Wyrabiać i zagnieść w kulę. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Piekarnik nagrzać do temp .200 st. C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować niezbyt cienko ok.1 cm. grubości i wykrawać szklanką lub radełkiem ząbkowanym kształty. Układać ciastka na blasze 3 cm. od siebie. Wstawić blachę do piekarnika i piec 10-20 min. ciastka. Po upieczeniu wyjąć blachę, zsunąć ciastka na tacę i kłaść następną turę, aż do wyczerpania zapasów ciasta lub zamrozić połowę ciasta na kolejny raz.

Tagi:

ciastka deser