marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka na syropie klonowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciastka na syropie klonowym.

Ciastka na syropie klonowym

Składniki:

Ciastka na syropie klonowym

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 ugotowane żółtka,
  • 100 g.masła lub margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki syropu klonowego,
  • garstka orzeszków sojowych lub ziemnych prażonych,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu lub folii aluminiowej.

Sposób przygotowania:

Ciastka na syropie klonowym
Jajka ugotować na twardo,przelać wodą zimną,obrać i wyjąć żółtka z białek,dzięki czemu ciasto będzie bardziej kruche.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,posiekać z masłem lub margaryną ostrym nożem,dodać pokruszonych żółtek,cukru,pół szklanki syropu klonowego oraz garstka obranych i posiekanych orzeszków sojowych lub uprażonych ziemnych.Ciasto można wyrobić na stolnicy lub w misie szklanej ręką.Rozgrzać piekarnik do 190-200 st.C,blachę natłuścić oraz wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto kłaść łyżką w średnie kopki w 3 cm.odstępie.Wstawić blachę z ciastkami na 10-12 min. do gorącego piekarnika.Po upieczeniu wyjąć blachę,a ciastka przełożyć szczypcami kuchennymi na talerz.

Tagi:

ciastka deser