Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1013]

Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka zaczynają kusić już podczas ich przygotowania. Są pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie w środku.

Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą

16 sztuk:

  • 1 szklanka mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko (duże)
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek oleju kokosowego

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki posiekanej białej czekolady/czekoladowych groszków

Sposób przygotowania:

Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą

Masa:

Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą
Mąkę owsianą można kupić lub zrobić samodzielnie. Wystarczy zmielić (np. malakserem lub w młynku do kawy) zwykłe płatki owsiane.

W misce należy połączyć mąkę owsianą, wiórki kokosowe, cukier i sodę.
Dodać jajko, mleko oraz olej kokosowy.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Na końcu wmieszać kawałki białej czekolady.

Formowanie:

Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą
Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.

Z ciasta uformować kulki wielkością przypominające mały orzech włoski.
Kuleczki od razu układać na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie spłaszczać i układać z dużymi odstępami, ponieważ rozleją się na boki.)

Pieczenie:

Ciastka owsiano-kokosowe z białą czekoladą
Ciasteczka po upieczeniu będą bardzo delikatne - podczas stygnięcia stwardnieją i staną się kruche.

Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku około 9-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe odstawić do wystygnięcia - wtedy stwardnieją i staną się kruche.