Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Tagiatelle z łososiem, ajvarem i pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie jest ekspresowe i łatwe w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. Makaron, łosoś i pomidory to idealne połączenie.

Tagiatelle z łososiem, ajvarem i pomidorami

Składniki:

Tagiatelle z łososiem, ajvarem i pomidorami

 

  • 200 g ajvaru (u mnie pikantny)
  • 250 g makaronu tagiatelle
  • 350 g filetu łososia bez skóry
  • 5 dużych pomidorów malinowych
  • sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Tagiatelle z łososiem, ajvarem i pomidorami

Przygotowanie łososia:

Tagiatelle z łososiem, ajvarem i pomidorami
Łosoś pokrojony w kostkę doprawiony przyprawami

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, rybę pokroić w dużą kostkę i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.

Przygotowanie składników:

Tagiatelle z łososiem, ajvarem i pomidorami
Obrane ze skórki pomidory w trakcie smażenia

Oliwę z oliwek rozgrzać w garnku lub głębokiej patelni. Sparzone we wrzątku pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wrzucić na oliwę i smażyć przez 5 minut ciągle mieszając. Wrzucić łososia, chwilę przesmażyć.

Kończenie dania:

Tagiatelle z łososiem, ajvarem i pomidorami
Makaron w trakcie smażenia z sosem pomidorowym i łososiem

Dodać ajvar, wymieszać dokładnie, zakryć patelnię, sos poddusić przez 5 minut. Doprawić sos solą i świeżo zmielonym pieprzem, dorzucić wcześniej odcedzony makaron (nie przelany zimną wodą) i mieszać aby makaron dokładnie został pokryty sosem. Podawać od razu.

Smacznego!


Tagi:

dania makaron