Sposób przygotowania:
Kotlety z kapusty białej i pieczarek
Kapustę obieramy z brzydkich liści, następnie kroimy w ćwiartki. Gotujemy w gorącej wodzie z dodatkiem soli i odrobiną cukru około 15 minut (kapusta ma być nie całkiem miękka). Odcedzamy na sicie, a następnie odciskamy z nadmiaru wody.
Natomiast pieczarki czyścimy, obieramy, kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą. Odciśniętą kapustę i podsmażone pieczarki mielimy w maszynce, dodając jajko, natkę pietruszki, kaszę manną. Dokładnie wyrabiamy na kleistą masę. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.
Ponownie mieszamy, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na gorącym oleju z obu stron.
Podajemy z kaszą.
Natomiast pieczarki czyścimy, obieramy, kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą. Odciśniętą kapustę i podsmażone pieczarki mielimy w maszynce, dodając jajko, natkę pietruszki, kaszę manną. Dokładnie wyrabiamy na kleistą masę. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.
Ponownie mieszamy, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na gorącym oleju z obu stron.
Podajemy z kaszą.
gusia1000
Justi2401
BozenaMatuszczyk
Są smaczne , moim domownikom smakowały.
Gdybyś robiła daj znać jak Ci wyszły i czy smakowały.