BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kotlety z kapusty białej i pieczarek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczne kotleciki z kapusty białej oraz pieczarek. Kotlety są proste w przygotowaniu, a za razem bardzo dobre.

Kotlety z kapusty białej i pieczarek

Składniki:

Kotlety z kapusty białej i pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kapusty białej i pieczarek
Kapustę obieramy z brzydkich liści, następnie kroimy w ćwiartki. Gotujemy w gorącej wodzie z dodatkiem soli i odrobiną cukru około 15 minut (kapusta ma być nie całkiem miękka). Odcedzamy na sicie, a następnie odciskamy z nadmiaru wody.

Natomiast pieczarki czyścimy, obieramy, kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą. Odciśniętą kapustę i podsmażone pieczarki mielimy w maszynce, dodając jajko, natkę pietruszki, kaszę manną. Dokładnie wyrabiamy na kleistą masę. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.

Ponownie mieszamy, a następnie formujemy kotlety, które obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Smażymy na gorącym oleju z obu stron.

Podajemy z kaszą.