Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciastka owsiano-kokosowe z masłem orzechowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i posiadają delikatnie kruche wnętrze. Idealnie nadają się do szklanki mleka, czy kubka herbaty.

Ciastka owsiano-kokosowe z masłem orzechowym

Składniki:

Ciastka owsiano-kokosowe z masłem orzechowym

Około 16 sztuk:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciastka owsiano-kokosowe z masłem orzechowym

Masa:

Ciastka owsiano-kokosowe z masłem orzechowym
Składniki na ciasteczka powinny być dokładnie połączone.

Oba masła, które powinny być w temperaturze pokojowej należy dokładnie utrzeć z cukrem i połączyć z jajkiem.
Następnie powstałą masę dokładnie wymieszać z mąką, płatkami owsianymi, wiórkami, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.

Formowanie:

Ciastka owsiano-kokosowe z masłem orzechowym
Między ciasteczkami należy zachować odstęp.

Z ciasta uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą kuleczkę obtoczyć w płatkach owsianych, a następnie umieścić na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać, ponieważ w trakcie pieczenia same "rozejdą się" na boki.)

Pieczenie:

Ciastka owsiano-kokosowe z masłem orzechowym
Ciasteczka dłużej pieczone będą bardziej chrupiące w środku - ale nie twarde.

Ciasteczka należy piec w rozgrzanym piekarniku przez 17-20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.