Sposób przygotowania:
Pudding z drożdżówki (lub chałki)Żurawina:
Żurawinę należy zalać alkoholem (tylko odrobiną) i lekko podgrzać, aby go wchłonęła.
Drożdżówka:
Drożdżówkę pokroić na 1 cm kromki, a następnie posmarować odrobiną masła.
Następnie całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym, w taki sposób, aby każdy kawałek lekko na siebie nachodził.
Sos:
Mleko oraz śmietankę z cukrem waniliowym i pozostałym alkoholem należy zmiksować.
Przed pieczeniem:
Drożdżówkę posypać żurawiną i polać sosem.
Całość odstawić na mniej więcej 10-15 minut, aby pieczywo zrobiło się lekko wilgotne, a następnie posypać cukrem.
Pieczenie:
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony pudding należy odstawić na 10 minut i można kroić.
gusia1000