Sposób przygotowania:
Ciastka smalcówki
1.Drożdże zasypujemy cukrem waniliowym i rozcieramy. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy rozpuszczone drożdże. Mąkę siekamy ze smalcem, robimy dołek i wlewamy jajka ze śmietaną i drożdżami. Zarabiamy ciasto. 2.Ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Kawałek ciasta wałkujemy na prostokąt, przy krawędzi układamy paseczki marmolady. Ciasto zwijamy dwukrotnie, odcinamy. Rulon tniemy na mniejsze porcje, by uzyskać nieduże ciastka. 3.Ciastka układamy na blaszce (nie trzeba jej smarować tłuszczem, ani wykładać papierem do pieczenia). Pieczemy około 30 minut w 180◦C, aż będą dobrze zrumienione. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.