Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Serniczki pieczone w kokilkach z wafelkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wykonanie tych serniczków trwa dokładnie 10 minut plus pieczenie i studzenie, można więc je przygotować na szybki deser lub gdy niespodziewanie spodziewamy się gości, a chcemy ich poczęstować czymś pysznym. Smacznego.

Serniczki pieczone w kokilkach z wafelkami

Składniki:

Serniczki pieczone w kokilkach z wafelkami

Masa serowa:

  • 25 sera białego półtłustego
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 wafelek smak czekoladowy
  • 1 wafelek smak mleczny
  • masło lub margaryna do posmarowania kokilek
  • 2 łyżki bułki tartej do obsypania kokilek

Sposób przygotowania:

Serniczki pieczone w kokilkach z wafelkami
1. Wszystkie składniki na masę serową: er biały, jajka, cukier, cukier waniliowy, masło lub margarynę i budyń należy przełożyć do miski, następnie blenderem ręcznym miksować na gładką masę.

2. Kokilki należy posmarować cieniutko masłem lub margaryną i obsypać je bułką tartą.

3. Wafelki ( każdy osobno ) należy drobno pokruszyć.

4. Na dno wcześniej przygotowanych kokilek w równych porcjach wsypać pokruszony wafelek o smaku czekoladowym.

5. Następnie nałożyć po równo do każdej kokilki masę serową.

6. Na koniec na masę serową wsypać pokruszony mleczny wafelek.

7. Serniczki należy piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut. Upieczone będą lekko zrumienione i będą lekko odchodziły od ścianek kokilek.

8. Tak upieczone należy wystudzić i podać. Smacznego.

Rady: Z przepisu wychodzi 4 porcje takie jak na zdjęciu. Każdy wafelek ważył 50 g.