misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Domowe ciastka w piegi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasteczka robi się szybko i tak samo szybko znikają. Niezastąpione na wycieczkach oraz jako dodatek do kawy czy herbaty.

Domowe ciastka w piegi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe ciastka w piegi

 

Sposób przygotowania:

Domowe ciastka w piegi
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i dodać do niej szczyptę soli. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać do niego po jednym jajku. Każde następne jajko dodawać, gdy masa "pochłonie" poprzednie. Całość chwilę ucierać. Jednak nie zbyt długo ponieważ tłuszcz zacznie się topić i ciastka zamiast kruche będą twarde, bo ciasto pochłonie więcej mąki niż podane w składnikach. Ja ucierałam 3 minuty. Następnie dodać orzechy, rodzynki i czekoladowe groszki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i dokładnie połączyć.

Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko spłaszczamy. Ja żeby ułatwić sobie formowanie ciasteczek posypałam stolnicę odrobiną mąki wykładałam na nią porcje ciasta i formowałam wałek. Następnie odcinałam po kawałku ciasta i formowała kulki.

Ciastka pieczemy w temp. 180st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak duże będą ciastka.
Ciastka w piegi:)
Piegi powstaną z rodzynek, czekoladowych groszków oraz orzechów
Ciastka w piegi:)
Do masy dodajemy posiekane orzechy groszki oraz rodzynki
Ciastka w piegi:)
Z ciasta formujemy kulki układamy na papierze do pieczenia i lekko spłaszczamy
Ciastka w piegi:)
Ciastka po upieczeniu dokładnie studzimy

Tagi:

ciastka deser