Sposób przygotowania:
Domowe ciastka w piegi
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i dodać do niej szczyptę soli. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać do niego po jednym jajku. Każde następne jajko dodawać, gdy masa "pochłonie" poprzednie. Całość chwilę ucierać. Jednak nie zbyt długo ponieważ tłuszcz zacznie się topić i ciastka zamiast kruche będą twarde, bo ciasto pochłonie więcej mąki niż podane w składnikach. Ja ucierałam 3 minuty. Następnie dodać orzechy, rodzynki i czekoladowe groszki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i dokładnie połączyć.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko spłaszczamy. Ja żeby ułatwić sobie formowanie ciasteczek posypałam stolnicę odrobiną mąki wykładałam na nią porcje ciasta i formowałam wałek. Następnie odcinałam po kawałku ciasta i formowała kulki.
Ciastka pieczemy w temp. 180st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak duże będą ciastka.
Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i lekko spłaszczamy. Ja żeby ułatwić sobie formowanie ciasteczek posypałam stolnicę odrobiną mąki wykładałam na nią porcje ciasta i formowałam wałek. Następnie odcinałam po kawałku ciasta i formowała kulki.
Ciastka pieczemy w temp. 180st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak duże będą ciastka.