WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciastka walentynkowe z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie do zrobienia ciasteczka w kształcie serduszek smażone na patelni. Ciasteczka są o smaku cytrynowym.

Ciastka walentynkowe z patelni Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciastka walentynkowe z patelni

 

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki cukru pudru + do posypania
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego bez cukru
  • Kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciastka walentynkowe z patelni

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kisiel w proszku, cukier puder i cukier waniliowy. Wbić jajko. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Dodać serek homogenizowany i sok z cytryny. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 0,5 cm. Foremką wyciąć serduszka. Patelnię rozgrzać, natłuścić odrobiną oleju i smażyć partiami ciastka z obu stron na rumiano. Zsuwać na talerz.

Gdy przestygną posypać cukrem pudrem.

Ciastka walentynkowe z patelni
Ciasteczka po usmażeniu wyłożone na talerz
Ciastka walentynkowe z patelni
Ciasteczka w trakcie smażenia na patelni.
Ciastka walentynkowe z patelni
Wycięte ciasteczka w kształcie serduszek ułożone na stolnicy
Ciastka walentynkowe z patelni
Zagniecione ciasto na ciastka walentynkowe
Ciastka walentynkowe z patelni
Składniki na ciasteczka umieszczone w misce