Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Poduszeczki karnawałowe bezglutenowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane poduszeczki smakują niczym faworki, a nie zawierają glutenu, więc na pewno ucieszą osoby z celiakią w czasie karnawału. Nie są trudne, ani czasochłonne. Polecam.

Poduszeczki karnawałowe bezglutenowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Poduszeczki karnawałowe bezglutenowe

 

  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 150 g mąki ryżowej+do podsypania
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć jeśli lubimy cienkie ciasto, ja wolę, jak rośnie puszyste)
  • 1 kostka (200 g) smalcu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Poduszeczki karnawałowe bezglutenowe

Przygotowanie składników:

Poduszeczki karnawałowe bezglutenowe
Wszystkie mąki wymieszane ze sobą w jednej misce

Wszystkie rodzaje mąki dokładnie wymieszać z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie ciasta:

Poduszeczki karnawałowe bezglutenowe
Składniki na ciasto na poduszeczki a'la faworki

Do mieszanki mącznej dodać pokrojone na kawałki, miękkie masło, żółtka, ocet i śmietanę. Zagnieść jednolite, elastyczne ciasto.

Rozwałkowywanie ciasta:

Poduszeczki karnawałowe bezglutenowe
Ciasto na poduszeczki w czasie rozwałkowywania

Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką ryżową stolnicy. Wyciąć z niego prostokąty.

Smażenie:

Poduszeczki karnawałowe bezglutenowe
Poduszeczki w czasie smażenia na smalcu

Wrzucać partiami do garnka z roztopionym i rozgrzanym smalcem i smażyć po minucie z każdej strony, na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i obficie obsypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!