slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 628]

Kruche ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne małe ciasteczka w kształcie serduszek. Takie ciasteczka będą idealne do kawy lub herbaty.

Kruche ciasteczka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche ciasteczka

 

  • 1 szkl mąki pszennej (samopszy)+ do podsypania
  • 100 g masła
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, mascarpone i pokrojone masło. Wyrabiamy szybko ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk, przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, przekładamy ciasto z lodówki, chwilę je wyrabiamy i wałkujemy na cienki placek (na ok. 5mm). Następnie wycinamy małą foremką w kształcie serduszka (lub inną) zgrabne ciasteczka. Resztę ciasta zagniatamy od nowa, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne ciasteczka. Robimy tak, aż skończy się ciasto.

Przekładamy ciasteczka na blaszkę i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasteczka przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Po upieczeniu studzimy ciasteczka i zimne dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem i kolorową posypką.

Smacznego
Kruche ciasteczka
Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasteczka.
Kruche ciasteczka
Układamy ciasteczka na blaszce do pieczenia