Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, mascarpone i pokrojone masło. Wyrabiamy szybko ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk, przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, przekładamy ciasto z lodówki, chwilę je wyrabiamy i wałkujemy na cienki placek (na ok. 5mm). Następnie wycinamy małą foremką w kształcie serduszka (lub inną) zgrabne ciasteczka. Resztę ciasta zagniatamy od nowa, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne ciasteczka. Robimy tak, aż skończy się ciasto.
Przekładamy ciasteczka na blaszkę i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasteczka przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu studzimy ciasteczka i zimne dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem i kolorową posypką.
Smacznego
Po tym czasie na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, przekładamy ciasto z lodówki, chwilę je wyrabiamy i wałkujemy na cienki placek (na ok. 5mm). Następnie wycinamy małą foremką w kształcie serduszka (lub inną) zgrabne ciasteczka. Resztę ciasta zagniatamy od nowa, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne ciasteczka. Robimy tak, aż skończy się ciasto.
Przekładamy ciasteczka na blaszkę i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasteczka przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu studzimy ciasteczka i zimne dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem i kolorową posypką.
Smacznego