Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Słodkie bułeczki drożdżowe ,,supełki''

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo pyszne słodkie bułeczki drożdżowe. Wykonane w kształcie takich plecionych bułeczek ,,supełków''. Idealne na słodkie drugie śniadanie, podwieczorek, piknik czy nawet można zabrać do pracy czy szkoły. Można je podać z domową konfiturą i masłem.

Słodkie bułeczki drożdżowe ,,supełki''

Składniki:

Słodkie bułeczki drożdżowe ,,supełki''

Rozczyn:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Słodkie bułeczki drożdżowe ,,supełki''
1. Rozczyn na bułeczki: Składniki na rozczyn przekładamy do miseczki i rozcieramy dokładnie widelcem, następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak na około 15 minut.

2. Wykonanie ciasta: Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszysta masę. Masło lub margarynę roztapiamy w garnku i lekko studzimy. Do mąki wsypujemy sól, dodajemy rozczyn, utarte składniki, masło i ciepłe mleko. Następnie zagniatamy mięciutkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypujmy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Tak wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie bułeczek: Gotowe wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, toczymy wałeczki, a następnie z tych wałeczków formujemy bułeczki. Można utoczyć okrągłe bułeczki, jak kto lubi. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ bułeczki w trakcie pieczenia znacznie urosną.

4. Pieczenie bułeczek: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Upieczone studzimy. Podajemy. Smacznego.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi około 16 sporych bułeczek.

Zachowujemy odstępy ponieważ w trakcie pieczenia znacznie urosną.