Sposób przygotowania:
Słodkie bułeczki drożdżowe ,,supełki''
1. Rozczyn na bułeczki: Składniki na rozczyn przekładamy do miseczki i rozcieramy dokładnie widelcem, następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak na około 15 minut.
2. Wykonanie ciasta: Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszysta masę. Masło lub margarynę roztapiamy w garnku i lekko studzimy. Do mąki wsypujemy sól, dodajemy rozczyn, utarte składniki, masło i ciepłe mleko. Następnie zagniatamy mięciutkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypujmy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Tak wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Formowanie bułeczek: Gotowe wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, toczymy wałeczki, a następnie z tych wałeczków formujemy bułeczki. Można utoczyć okrągłe bułeczki, jak kto lubi. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ bułeczki w trakcie pieczenia znacznie urosną.
4. Pieczenie bułeczek: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Upieczone studzimy. Podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi około 16 sporych bułeczek.
Zachowujemy odstępy ponieważ w trakcie pieczenia znacznie urosną.
2. Wykonanie ciasta: Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszysta masę. Masło lub margarynę roztapiamy w garnku i lekko studzimy. Do mąki wsypujemy sól, dodajemy rozczyn, utarte składniki, masło i ciepłe mleko. Następnie zagniatamy mięciutkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypujmy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Tak wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Formowanie bułeczek: Gotowe wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, toczymy wałeczki, a następnie z tych wałeczków formujemy bułeczki. Można utoczyć okrągłe bułeczki, jak kto lubi. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ bułeczki w trakcie pieczenia znacznie urosną.
4. Pieczenie bułeczek: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Upieczone studzimy. Podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi około 16 sporych bułeczek.
Zachowujemy odstępy ponieważ w trakcie pieczenia znacznie urosną.
Babeczka35
Oj tam, oj tam, to zwykłe proste bułeczki :)