SUPERPRZEPIS

Ciasteczka budyniowe dwukolorowe

  • 6
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasteczka budyniowe dwukolorowe Więcej zdjęć (13)

Pyszne, mega kruche i aromatyczne ciasteczka budyniowe. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty. Idealne na przyjęcia dla dzieci. Uwielbiają i duzi i mali. Znikają w mgnieniu oka.

Składniki:

Ciasteczka budyniowe dwukolorowe

 

  • Ciasto jasne:
  • 200 g mąki pszennej typ 405
  • 200 g zimnego masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki krupczatki
  • 40 g budyniu bananowego - proszek
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

 

  • Ciasto różowe:
  • 200 g mąki pszennej typ 405
  • 200 g zimnego masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki krupczatki
  • 40 g budyniu malinowego - proszek
  • 2 żółtka
  • szczypta czerwonego barwnika
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasteczka budyniowe dwukolorowe
Ciasto różowe:

Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, cukier puder oraz proszek budyniowy. Dodajemy szczyptę soli, niewielką ilość czerwonego barwnika, żółtka oraz masło lub margarynę. Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i dajemy na 2-3 godziny do lodówki.

Ciasto jasne - przygotowujemy je w taki sam sposób jak ciasto różowe.

Dobrze schłodzone ciasta rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Wykrawamy ciasteczka. W środku za pomocą mniejszej foremki robimy dziurkę. Wykrojone ciasteczko odkładamy na bok, nie mieszamy z resztą ciasta.

Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze włożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wykrojone z ciastek koloru różowego wkładamy w wycięte dziurki w ciasteczkach jasnych. To samo robimy w drugą stronę. Do dziurek w ciasteczkach jasnych wkładamy wycięte ciasteczka z ciastek różowych. Uzyskamy w ten sposób kolorowe ciasteczka.

Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st. przez 10 minut. Studzimy.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Ciasteczka budyniowe dwukolorowe
Na stolnicę przesiewamy sypkie składniki dodajemy masło lub margarynę żółtka oraz barwnik
Ciasteczka budyniowe dwukolorowe
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Ciasteczka budyniowe dwukolorowe
Przygotowujemy składniki do ciasta jasnego
Ciasteczka budyniowe dwukolorowe
Szybko zarabiamy gładkie i jednolite ciasto
Ciasteczka budyniowe dwukolorowe
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm
Ciasteczka budyniowe dwukolorowe
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm
Ciasteczka budyniowe dwukolorowe
Z ciasta wykrawamy ciasteczka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczka budyniowe dwukolorowe
W każdy wycięty mniejszą foremką otwór dajemy ciastko innego koloru
Ciasteczka budyniowe dwukolorowe
Pieczemy w 180 st przez 10 minut
Ciasteczka budyniowe dwukolorowe
Przechowujemy w szczelnym pojemniku
Ciasteczka budyniowe dwukolorowe
Pyszne kruche ciasteczka budyniowe
Ciasteczka budyniowe dwukolorowe
Ciasteczka doskonały dodatek do kawy lub herbaty