Sposób przygotowania:
Ciastka z bananami i mączką kokosową
Mąkę odmierzyć szklankami i wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę oraz posiekać na wiórki z kostką miękkiego masła. Zrobić dołek i wbić trzy żółtka, dodać cukier waniliowy, mączkę kokosową oraz roztarte pałką w miseczce plasterki bananów, które przedtem opłukać, obrać ze skórek, odkroić ciemne końce i pokroić na talarki. Ponadto wlać śmietankę, ile zabierze ciasto i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schłodzić przez godzinę.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, a ciasto wyjąć i rozwałkować niezbyt grubo i wykrawać szklaneczką lub foremkami kształty i układać na blasze. Wstawić blachę do piekarnika na 15 min.
Po upieczeniu wyjąć lub wysunąć blachę, a ciastka zebrać na łopatce i zsunąć na talerz lub tacę i piec następne.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, a ciasto wyjąć i rozwałkować niezbyt grubo i wykrawać szklaneczką lub foremkami kształty i układać na blasze. Wstawić blachę do piekarnika na 15 min.
Po upieczeniu wyjąć lub wysunąć blachę, a ciastka zebrać na łopatce i zsunąć na talerz lub tacę i piec następne.
pieczenie