izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Ciastka z drażetkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Odmiana popularnych ciastek piegusek, ale zamiast kawałków czekolady w ciastkach znajdują się drażetki.

Ciastka z drażetkami

Składniki:

Ciastka z drażetkami

 

  • Margaryna 1kostka
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Cukier puder 3/4 szklanki
  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Aromat do pieczenia
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Drażetki 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Ciastka z drażetkami
Do miski wsypujemy cukier puder, cukier wanilinowy i dodajemy miękką margarynę. Całość ucieramy na gładką masę. Do powstałej masy wlewamy kilka kropel olejku do ciasta oraz wbijamy jajka. Wszystko miksujemy. W osobnej misce mieszamy proszek do pieczenia z mąką. Dosypujemy do stopniowo do miski z powstałą wcześniej masą, ciągle miksując. Masa, która powstanie powinna być bardzo gęsta. Do ciasta dosypujemy drażetki i mieszamy całość łyżką. Blachę do pieczenia wyścielamy papierem dopieczenia i i kładziemy na nią łyżką ciasto, lekko je spłaszczając. Między ciastkami najlepiej jest robić odstępy, bo ciastka będą rosły w czasie pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Wychodzi ok. 23 ciastka.