Sposób przygotowania:
Ciastka z jabłkami i dżemem brzoskwiniowymPrzygotowanie nadzienia
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Do jabłek wsypać cukier cynamonowy i wymieszać. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i wyciąć z niego 6 równych pasków.
Na połowie każdego paska wyłożyć po łyżce przyprawionych jabłek i po łyżeczce dżemu brzoskwiniowego. Złożyć, aby powstały prostokąty. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i dobrze skleić.
Pieczenie ciastek
Przygotowane ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym.
Każde ciastko naciąć z wierzchu, aby nadzienie mogło odparować.
Piec w nagrzanym do temp. 170 stopni piekarniku przez ok. 15 minut, aż uzyskają ładny, złoty kolor.